Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > jajka a cholesterol

Jajka A Cholesterol

jajka a cholesterol

Jajka na miękko na śniadanie czy na kolację?
17.05.2025 16:03 Tak jajka na miękko wpływają na organizm. Jedz je na śniadanie, serce będzie pracować jak dzwon

Jajka na miękko to hit kuchni, jedne z najzdrowszych jajek, a przy tym smaczne, łatwe w przygotowaniu i zbawiennie działające na cały organizm. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy (A, D, E, K, B12) i minerały (fosfor, żelazo, selen). Są skarbnicą kwasów tłuszczowych z grupy omega, które mają bardzo dobry wpływ na układ krwionośny i stanowią profilaktykę rozwoju chorób cywilizacyjnych. 

jajko na śniadanie
24.11.2023 16:21 Jesz jajka codzienne? Zobacz, co na to Twój organizm

Jeszcze do niedawna specjaliści ostrzegali przed codziennym jedzeniem jajek, utrzymując, że mają niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu. Najnowsze badania pokazują jednak, że ich spożycie jest pozytywne dla zdrowia i warto włączyć je do codziennej diety. Należy jednak unikać pewnych błędów!